Modet til frihed i det moderne samfund

Der er ingen forskel mellem troende og resten af den vestlige verden hvad angår frihed. I 0.klasse begyndte jeg at blive introduceret til yoga, der så gik over til farvelære og begreberne. Sidst men ikke mindst kom det religiøse ind over i 7.klasse og i NT, du ved, er der direkte skrifter der siger at al billedtalen egentligt blot er for lægfolket og ikke så meget til de indviede. Og for at tage udgangspunkt i mit eget univers, det religiøse, så er alle jeg kender der faldet i med et brag – de går for det første op i deres fortolkning og ikke nok med det så er de så hypnotiserede af billedtale at de totalt har mistet jordforbindelsen og det er i sådan en grad at de begår pædofili, fysiske overgreb, bedrageri osv. og bagefter hengiver sig til deres syner og åbenbaringer.

Så når jeg står og betragter gør jeg to ting: afkoder virkeligheden uden filter(dvs. hækken er ikke grøn fordi det er “håbets farve” – den er bare grøn) og definerer selv, hvad der sker i mig, sjæl, følelse, tanke, fornemmelse, uafhængigt af, hvad mine forældre har sagt, præsten har prædiket, bøgerne har påstået var rigtigt og forkert og hvad resten af samfundet egentligt anser for at være værdifuldt.

Men så igen, hvad er viden, for at vende tilbage til det med at observere. Det skulle være fint at studere og blive klog på, hvad andre har skrevet… Og det er det. Derfor kan man læse, uddanne sig, men gør det en til et mere dannet menneske? Nej vel. Derfor er det vel egentligt ligeså fint at lære ud fra betragtniger af virkelighed(emperi) Derfor hvorfor lade sig binde? Af en bog (kalender) eller et medie (vejrudsigt). Tag dog og betragt. Bladene gulner; det er blevet efterår og dine sanser fortæller dig din garderobe skal opgraderes. Du har ikke læst at “Nu må jakken skiftes” eller “Skoene må være varmere.” Nej du ser det. Du mærker det – så når din lærer siger at ifh.t. at vi er i September måned så tag varmt tøj på og husk, for det med at huske er jo det eneste man kan leve ud fra : ( , så STOP OP – VENT glem din viden og sproget for, hvem samfundet prøver at fortælle dig hvem du er og medierne, og dine mestre, din psykolog og så fremdeles. Bliv dog et selvstændigt menneske og sans, erfár, betragt – ressonér og så måske, lige pludselig, går det op for dig – Du er unik i dig selv. Måske har du en ven. Måske to. Men der, også i det fællesskab må du hvile i dig selv, fri, selvstændig, ressonnerende og indse denne ene sandhed: “Du kan også have ret” og det er vel egentligt det jeg prøver at afklare. Frihed er en tilstand man må acceptere og på trods af at, der måske kunne være en grund til at du må være flink og omgængelig så er det bedste nogle gange det modsatte. Sæt hælene i og gør lidt modstand.

Skal din indre sandhed defineres udfra dine relationers normer, kultur, overbevisninger og moralkodeks, hvis du har mere data? Og skal du holde den data tilbage for ikke at blive “udstødt”? Skal du for at passe ind ignorere, hvem du faktisk er? Her er den jo. Problematikken om frihed. Paradoxet – du vil gerne andre mennesker, du kan andre mennesker og du bliver andre mennesker og kan du bevare din sjæl i det fællesskab… Eller går du på kompromis og siger at for at være iblandt andre så må jeg bruge deres kode, jeg skal “overskrive mine egne data” så jeg ikke bryder naboens ligusterhæk. Godt så lad mig bruge et eksempel.

Jeg bor i Hillerød. Hillerød har et slot og det er bygget af Christian d.4. Der er en kirke, en spisesal og soveværelser. Og turister, men de bor ikke på slottet : ) I Christian d. 4´s tid fik de også børn. Ikke at det er så udsædvanligt, men miljøet var lidt anderledes. Der var selvfølgelig herskabet, karlene, tjenestefolkene og det resterende samfund. I dag går turisterne rundt og siger nej et fint sted, tager billeder osv. Havde de tage samme tur på kongens tid havde de oplevet følgende, udover en stank af lort. Når kongen og hans hustru og de herskabet parede sig foregik det for åbne vinduer og der var gang i gaden. De brølede og hvinede og parringslegen gik heftigt for sig. Så når morskaben foregik kunne de forbipasserende se og høre det hele. Og det er en viden de fleste turister nok ikke har. Og her er vi ved min pointe. Kan du ved det du har læst og det du er blevet fortalt tænke dig til, hvem du selv er, eller siger sjælen at du er et andet menneske? Man kan ikke tænke sig til hvem man selv er – FIND DIN EGEN KODE OG INDRØM: ANDRES KODE SKAL MÅSKE SKRIVES OM.

Så her er det Billedtalen, Yogaen og så fremdeles. Og det er det jeg mener du bliver nødt til at genoverveje om du virkelig er fri? Er du som turisterne i eksemplet der siger “Nej et fint slot” – “Nej det er et meget smukt billede på Guds rige” eller er du hér, hos mig, og kan definere din egen sjæls gnist. Så rådet lyder. Stop op, sans og skriv din egen kode og jeg byder dig velkommen. Ikke så meget til virkeligheden, men til dig selv i din egen definerede kontekst. Et væsen skabt af kærlighed, unik og ressonerende; sansende og i balance.

Må vi se hinanden klart. F.eks. I apostolsk kirke Åmosevej 11, 3400 Hillerød. M.v.h. Henning Andersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *